Годинник судного дня показує за три хвилини північ

Фізики-ядерщики залишили час на так званому Годиннику судного дня незмінним, бо на їхню думку напруженість у світі не змінилася навіть після підписання угоди про ядерну програму Ірану

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Reuters.

Бюлетень вчених-атомщиків, який виходить у Чикаго, відзначає як позитивні досягнення угоду щодо ядерної програми Ірану та угоду щодо зменшення викидів парникових газів, яку підписали минулого року в Парижі майже 200 країн світу.

Угоди "стали значними дипломатичними досягненнями, але вони складають лише маленькі яскраві цятки в темній світовій ситуації, яка зберігає потенціал до глобальної катастрофи", - йдеться у статті.

Годинник судного дня – широко визнаний індикатор світової вразливості до катастрофи, під якою мають на увазі ядерну війну, яка може знищити світ.

Зараз годинник показує найближчий час до катастрофи майже за всю свою історію. Так само близько до півночі він був лише в 1950-х роках, після випробувань водневої бомби.

Зонами найбільшого напруження вчені називають зростання протистояння між США та Росією, продовження конфлікту в Україні та Сирії, а також напруження в Південно-Китайському морі.

Також занепокоєння викликає програма модернізації ядерної зброї в Росії та США, а також розширення атомних програм в Китаї, Пакистані, Індії та Північній Кореї.

Годинник судного дня показує за три хвилини північ з минулого року. До цього він показував за п'ять хвилин північ. Причиною переведення стрілки стали побоювання щодо зміни клімату та гонка озброєнь.

У 1953 році годинник показував за дві хвилини північ. Це сталося після випробувань Штатами водневої бомби.

У 1991 році годинник показував найкращий результат – за п'ятнадцять хвилин північ. Це сталося через закінчення Холодної війни.