Німецькі неонацисти та російська держпропаганда об'єдналися проти мігрантів у ФРН, - Bild

Німецькі неонацисти та російська держпропаганда об'єдналися проти мігрантів у ФРН та проти німецької правової системи

Про це у вівторок ввечері пише німецьке видання Bild, передає Еспресо.TV.

Журналісти видання наводять приклад так званої "справи Лізи". Нагадаємо, що історію про те, що мігранти нібито викрали й зґвалтували 13-річну дівчину в Берліні активно розкручували німецькі неонацисти та деякі російські ЗМІ, та користувачі соцмереж.

Відтак кореспонденти Bild уважно передивилися сюжет російського "Першого каналу" про "мігрантів в Німеччині, які почали гвалтували неповнолітніх дітей".

"Журналіст "Першого каналу" Іван Благой розповідає про те, як 13-річна Ліза, член сім`ї російських німців, була викрадена 11 січня мігрантами на 30 годин та згвалтована. Потім наводяться коментарі родичів та знайомих дівчини, які прийшли на нібито стихійний мітинг. Поліція, за словами нібито родичів, тільки знущалася над дівчиною", - пише видання.

Проте, вивчивши відеоматеріал, журналісти Bild наводять аргументи, що глядачів свідомо вводять в оману.

Відтак "стихійний народний мітинг російської діаспори" виявився регулярним мітингом неонацистів з НДП (Націонал-демократичної партії).

"Важко собі уявити, що Благой (журналіст "Першого каналу, - Ред.) не помітив прапорів НДП під час зйомки", - наголошують в Bild.

У сюжеті, пише видання, Благой розповідає, що німецька поліція "довго заперечувала факт згвалтування та відмовилася від коментарів".

Bild звертає увагу на кадри з сюжету, де продемонстровані швецькі та фінські полісмени замість німецьких.

Для нагнітання атмосфері у сюжеті "Першого каналу" далі демонструються кадри з трьома чоловіками, один з яких хизується насильством над жінками.

"У Німеччині зараз атмосфера страху і недовіри", - каже журналіст за кадром.

Виявилося, пише Bild, що кадри з трьома чоловіками були розміщені на сервісі Youtube 19 вересня 2009 року.

Згідно з дослідженням німецького видання, різноманітні російські ЗМІ подали інформацію про "згвалтування 13-річної Лізи" на власний розсуд: хтось писав про три, п`ять або сім "мігрантів-гвалтівників". Крім того, той факт, що Австрія ввела тимчасові обмеження у Шенгенській договір, "стоїть у прямому зв`зку з передбачуваними сексуальними злочинами у Німеччині".

Німецька поліція через два дні після цих публікацій опублікувала заяву, у котрій спростувала будь-які факти викрадення та згвалтування. 

У правоохоронних органах Берліну пообіцяли не залишити без уваги ці безпідставні звинувачення.

Далі видання Bild намагається відповісти на питання: як російська держпропаганда та німецькі ультраправі співпрацювали у цій історії. Наводяться дані з соцмереж, які з`явилися за два дні перед сюжетом "Першого каналу". Повідомлення про "згвалтування Лізи" були опубліковані на двох сторінках ультраправих у Facebook.

Як описано вище, пише Bild, російський "Перший канал" побував на мітингу НДП для того, щоб отримати голоси "зацікавлених громадян" про інцидент.

23 січня, нагадує видання, перед відомством канцлера Ангели Меркель відбулася акція під гаслом: "Ми проти насильства". На мітингу виступив голова "Міжнародного конвенту російських німців" і згадав про "згвалтування дівчинки Лізи". Також він звинуватив поліцію у приховуванні інформації про злочини, скоєні мігрантами.

26 січня міністр закордонних справ Росії, зазначає Bild, закликав Берлін "не замітати під килим історію з російською дівчинкою Лізою". Які докази у "справі Лізи" має Кремль, Лавров не повідомив.

У Bild нагадують, що німецький адвокат Мартін Лютле звернувся до прокуратури Берліна з клопотанням про перевірку законності сюжету про Лізу, що вийшов в ефір російського "Першого каналу". Лютле вважає, що телесюжет знятий у дусі російської пропаганди і служить для розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Хоча компетенція німецьких органів юстиції не поширюється на російські ЗМІ, німецький адвокат вважає, що проживаючий в Берліні російський журналіст порушив закони ФРН, оскільки російські канали в країні можуть приймати до шести мільйонів російськомовних громадян.

На думку Лютле, кореспондент "Першого каналу" своїм матеріалом сприяв зростанню ненависті серед російськомовного населення в Німеччині по відношенню до біженців. Адвокат має намір запровадити щодо журналіста Івана Благого подальші кроки після відповідного рішення прокуратури. За його словами, за вчинені дії російському журналісту загрожує від трьох місяців до п'яти років тюремного ув'язнення.