Щоб нічого не робити, мозку потрібно багато енергії, - вчені

Учені з Дослідницького центру Томаса Вотсона компанії IBM провели серію експериментів, щоб отримати нові дані про роботу головного мозку та дізнатися, як він витрачає 20% запасів кисню в організмі

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ScienceAlert.

Дослідники припускали, що мозок витрачає значну частину енергії на підтримку роботи систем, що дозволяють сприймати й оцінювати, що відбувається. Експерти вважають, що в головному мозку існує так звана "велика петля", до складу якої входять сигнальні шляхи, які активуються знову і знову навіть у стані спокою.

Саме тому енерговитрати істотні навіть у тому випадку, якщо від мозку не вимагається вирішувати які-небудь складні завдання, наприклад, математичні. Учені таким чином зазначають, що "мозку потрібна велика кількість енергії просто для того, щоб нічого не робити".

Автори розробили математичну модель, яка відображатиме процес активації нейронів в головному мозку. Використовуючи її спільно з аналізом результатів функціональної МРТ, можна буде отримати набагато більше інформації про роботу головного мозку і реакції його окремих ділянок.