Турецьким журналістам загрожує довічне за відео про поставку зброї ІД

Двох турецьких журналістів Ердема Гюля і Джана Дюндара, які опублікували матеріал про те, що Анкара нібито озброює бойовиків-ісламістів в Сирії, прокуратура хоче засудити до довічного ув'язнення

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на російську службу ВВС.

Прокурори звинувачують журналістів у незаконному зборі і розголошенні інформації, що містить державну таємницю, шпигунстві, а також у співпраці з засновником руху "ХИЗМЕТ" (що вважається в Туреччині терористичною організацією) Фетхуллахом Ґюленом, який живе в добровільному вигнанні в США. На думку турецької влади, метою публікації була дискредитація уряду.

Правозахисники з Human Rights Watch після пред'явлення журналістам звинувачень висловили стурбованість з приводу ситуації зі свободою преси в Туреччині. За їхніми словами, обвинувачені лише виконували свою роботу і не більше того.

У травні минулого року опозиційна газета Cumhuriyet опублікувала відео з поліцейськими, які виявили у вантажівках партію зброї. Зі слів журналістів, ця зброя мала прямий стосунок до турецьких розвідслужб.

Влада Туреччини наполягає на тому, що вантажівки, які були перехоплені поблизу сирійського кордону, везли допомогу сирійським туркменам, яких підтримує Анкара.

Публікація Cumhuriyet викликала обурення керівництва Туреччини, і президент Реджеп Тайїп Ердоган подав позов щодо головного редактора газети Cumhuriyet Джана Дундара і кореспондента газети в Анкарі Ердема Гюля.

За словами Ердогана, опубліковане відео містило державну таємницю. Президент по телебаченню заявив, що журналісти "заплатять високу ціну" за свої дії.

Журналістів затримали в листопаді і 40 днів тримали в одиночних камерах.