Керівники закладів культури боротимуться за місце кожні 5 років

Верховна Рада прийняла закон № 2669-д про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження контрактної форми роботи в галузі культури та конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури

За відповідний законопроект проголосувало 240 народних депутатів, передає Еспресо.TV.

"Мова йде не про люстрацію, а про оновлення кадрів", - пояснила актуальність цього законопроекту одна з його авторок, депутат від "Самопомочі" Ірина Подоляк.

Згідно пояснювальної записки, метою проекту закону є встановлення прозорої конкурсної процедури призначення керівників закладів культури, визначення чітких характеристик професійних та особистих якостей особи для зайняття цієї посади.

"Законопроект також передбачає оформлення трудових відносин з художнім та артистичним складом державних та комунальних закладів культури шляхом укладання контрактів, особливої форми трудових договорів, що дозволить врахувати індивідуальні здібності та професійні навички, специфіку виконуваної роботи, а також домогтися максимальної зацікавленості працівника у підвищенні продуктивності праці", - йдеться в записці.

Відповідно до закону, керівників закладів культури призначатимуть на посаду через укладення контрактів на 5 років за результатами конкурсу.