Шведський суд ухвалив рішення на користь Росії у справі ЮКОСа

Апеляційний суд Швеції задовольнив скаргу Росії по справі з іспанськими інвестфондами, які були власниками американських депозитарних розписок на акції ЮКОСа

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Коммерсант".

Апеляція визнала, що у арбітражного інституту торгової палати Стокгольма, який у липні 2012 року задовольнив позов фондів і стягнув з Росії $2 млн і відсотки, не було компетенції розглядати цей спір.

У 2007 році після визнання ЮКОСа банкрутом і розпродажу його активів сім іспанських фондів пред'явили позов у Стокгольмський арбітраж, посилаючись на експропріацію нафтокомпанії державою і вимагаючи виплати компенсації за свої інвестиції. Підсудність спору обґрунтовувалася двосторонньою угодою між Іспанією і СРСР про захист і заохочення інвестицій від 1990 року.

Арбітраж прийняв до розгляду позов від чотирьох фондів і визнав свою компетенцію щодо спору. Росія оскаржувала її в третейському суді, а потім в окружному суді Стокгольма, але змогла домогтися успіху лише в апеляційній інстанції.

На думку шведського апеляційного суду, двостороння угода дозволяла розглядати в арбітражі Стокгольма тільки спори про розмір та порядок виплати компенсації, інші питання (факт інвестування та експропріації компанії) іспансько-радянською угодою не охоплювалися, виходячи з її буквального тлумачення.

Рішення апеляційного суду може бути оскаржене у Верховному суді Швеції до 15 лютого.