Водії-песимісти частіше потрапляють у ДТП, - дослідження

Експеримент, проведений психологами з Китаю, підтвердив наявність у водіїв ефекту "негативної необ'єктивності" у свідомості. Водій-песиміст неадекватно оцінює ситуацію на дорозі і частіше потрапляє в ДТП

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Chinese Academy of Sciences.

Китайська академія наук провела дослідження зв'язку характеру автолюбителів з водінням. У дослідженні взяли участь 38 чоловік з водійським стажем не менше трьох років. Вони були розділені на дві групи за кількістю штрафів за дорожні порушення. Таким чином, 15 водіїв потрапили в групу “небезпечних”, а 23 - у групу “безпечних”. У всіх учасників експерименту детально вивчили їхні звички за кермом, а також готовність проїхати на червоне світло.

Водіям були показані фотографії з різними зображеннями, провокуючими негативну або позитивну реакцію. Учасники експерименту повинні були визначити колір облямівки-бордюру знімків: червоний або синій. Виявилося, що водіям з “небезпечної” категорії було складніше визначити колір.

Дослідники запевняють, що це явна ознака ефекту, відомого, як “негативна необ'єктивність” або вроджена схильність до негативних емоцій.

У “безпечній” групі не було зазначено ні затримки у визначенні кольору, ні, відповідно, “негативної необ'єктивності”. За словами психологів, таке сприйняття заганяє водія в “негативний тунель”, який відволікає його від дороги.