Європейський суд скасував санкції проти Азарова, Арбузова, Клюєва і Ставицького

Європейський суд скасував заморожування активів Сергія Клюєва, Миколи Азарова, Сергія Арбузова і Едуарда Ставицького

Про це повідомив у Тwitter брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк, передає Еспресо.TV.

"Європейський суд скасував заморожування активів Клюєва, Азарова, Арбузова і Ставицького", - написав журналіст.

За повідомленням Європейської правди, суд встановив, що посадові особи не можуть бути піддані санкціям лише через те, що в третій країні розпочато попереднє розслідування їх дій.

Відтак, всі без винятку активи цих осіб, арештовані в ЄС, мають бути "розморожені"Окрім того, таке рішення ставить під сумнів всі санкції проти українських посадовців.

Рішення суду не є остаточним – сторона, що програла, може його оскаржити протягом 2 місяців.

Необхідно зазначити що юридично рішення суду ЄС не означає невідкладного зняття арешту з активів. Це пов’язано із особливостями санкційного механізму: Рада ЄС щороку ухвалює нові санкції, які щоразу треба оскаржувати наново. Таким чином,  в четвер було скасовано виключно той арешт, що діяв з березня 2014 по березень 2015 року.

Нині  (по 5 березня 2016 року включно) діє наступне рішення Ради ЄС, яке зараз ще перебуває на розгляді суду в Люксембурзі.

Формально Рада ЄС може також продовжити на наступний рік  нову хвилю санкцій попри винесене рішення, але такі дії можуть потягнути політичні наслідки для країн-членів ЄС та їх стосунків з судовою владою Євросоюзу.

Аргументи суду на користь Сергія Клюєва ідентичні тим, що прозвучали у рішенні за справами Азарових, Ставицького та Арбузова.

Суд ЄС вважає неприпустимим впроваджувати санкції Євросоюзу лише на підставі того, що в державі, яка не є членом ЄС, розпочате попереднє розслідування проти даної особи.

Примітно, що рішення стосується лише одного з братів Клюєвих, хоча в суді Європейській правді повідомили, що скарга  Сергія Клюєва на Раду ЄС майже ідентична скарзі його брата, колишнього першого віце-прем’єра та колишнього глави адміністрації президента Андрія Клюєва, що зареєстрована під номером T-340/14. Та, вочевидь, через триваліше листування Суду та Ради ЄС по деталях справи Андрія Клюєва, її розгляд затягнувся.

За рішенням суду, заморожування активів також має бути скасоване. Водночас, це не означає невідкладного зняття арешту з активів братів Клюєвих.

Юридично Суд ЄС скасував лише той арешт, що діяв з березня 2014 по березень 2015 року, в той час як санкції 2015-2016 року діють і досі.