Матіос назвав "Правий сектор" незаконним збройним формуванням

Військовий прокурор Анатолій Матіос назвав Добровольчий український корпус "Правий сектор" незаконним збройним формуванням

Про це головний військовий прокурор України Анатолій Матіос сказав в інтерв'ю Громадському радіо, передає Еспресо.TV.

"За всіма юридичними конструкціям, ознаками і відповідно до української Конституції ДУК "Правий сектор" є, якщо сухою юридичною мовою, незаконним збройним формуванням на території держави. У нас єдиний добровольчий батальйон, який за два роки не визначився: він над державою або з правом застосування монополії держави у вигляді зброї на всій території - ДУК "Правий сектор", - заявив Матіос. 

При цьому він визнав, що багато загиблих бійців ДУК ПС є героями, які тримали оборону у багатьох гарячих точках Донбасу. 

"Я можу на коліна стати при згадці прізвищ всіх загиблих з "Правого сектора", загиблих в ДАПі, Пісках, Авдіївці, Волновасі, Дебальцеве. Це - герої, еліта нації. Це надзвичайні патріоти держави. Але використання патріотів в політичних цілях без зазначених державних позицій - це розвал основ держави. Ми бачили Мукачеве. Зараз дуже неоднозначний Драгобрат", - вважає прокурор. 

Матіос також вказав на неприпустимість використання зброї в тилу "під гаслами патріотизму". 

"Не може окремо взята частина, навіть під гаслами патріотизму, ховатися зі зброєю в тилових областях і розстрілювати пости міліції. Права міліція чи ні - це питання вже закону і права його застосування. Але жодна революція чи бажання змін основ державності не варто людського життя. Немає ні в кого права на монополію сили без імені держави", - підкреслив він.