США виділять $3,4 млрд на захист кордонів НАТО від Росії, - NYT

Барак Обама планує істотно збільшити розгортання важкого озброєння та бронетехніки для країн НАТО в Центральній і Східній Європі з метою стримування агресії Росії

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The New York Times.

Сума військових витрат - $3,4 млрд, що в чотири рази більше, ніж поточний бюджет $ 789 млн. Зброя і обладнання буде використовуватися американськими військовими і силами НАТО, гарантуючи, що альянс зможе підтримувати повну бойову бригаду в регіоні на всі часи.

Хоча військова активність Росії йде на спад в східній Україні, в останні місяці Москва продовжує зберігати там свою присутність, працюючи з місцевими, пише видання.

"Це довгострокова відповідь на зміни середовища безпеки в Європі. Це відображає нову ситуацію, в якій Росія грає більш складну роль", - заявив високопоставлений чиновник адміністрації.

Деякі аналітики вважають, що збільшення фінансування і розгортання військової техніки збентежить Росію . 

За інформацією The New York Times, додаткові сили можуть бути розгорнуті в Угорщині, Румунії та країнах Балтії.

"Це значне стримування Росії і зміцнення нашого альянсу, і партнерство з такими країнами як Україна, Молдова і Грузія", - сказав високопоставлений чиновник Евелін Фаркаш.

Представники адміністрації заявили, що нові інвестиції виділятимуться не тільки на стримування Росії.

Зброя та обладнання також може бути розгорнуто вздовж південного флангу НАТО, де вони могли б допомогти в боротьбі проти "Ісламської держави" або в боротьбі з припливом мігрантів з Сирії. Повідомляється, що Обама також буде просити Конгрес збільшити витрати на 35% - $ 7 млрд - для боротьби з "ІДІЛ".

Тим не менше, у The New York Times запевняють, що немає жодних сумнівів, що головною метою фінансування є стримування Росії.