Стало відомо, на які поступки піде ЄС, щоб зберегти Британію

Британці в обмін на обіцянку лишитися в складі ЄС можуть отримати право обмежувати соціальні виплати для мігрантів, активно впливати на економічну політику в зоні євро та інші преференції

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Guardian.

Президент Європейської Ради Дональд Туск презентував план домовленостей з Великою Британією. Він передбачає виконання вимог по всім чотирьом пунктам, на яких наполягав британський прем'єр-міністр Девід Кемерон.

"Проект угоди засвідчив прогрес по всім чотирьом галузям, де Велика Британія потребує змін, але ще лишилося над чим працювати", - відреагував на це Кемерон в своєму Twitter.

Зокрема, план Туска містить пропозицію погодитись на право британців на чотири роки обмежувати доступ працюючим мігрантам до виплат. Йдеться про мігрантів з усіх країн, зокрема, й інших членів Євросоюзу. Щодо виплат, то йдеться про грошову допомогу, яку мають отримувати робітники, наприклад, якщо їхній рівень доходу занадто низький, або кількість робочих годин занадто мала, щоб достатньо заробляти на життя.

Щоправда, Туск пропонує не пряму заборону на соцвиплати, як наполягав Кемерон, а "поетапне" обмеження з "врахуванням зростаючого зв'язку робітника з ринком праці в країні, де він працює".

Також план пропонує задовольнити ще три пункти вимог британського прем'єра. Зокрема, це "економічне керування", що, судячи з тексту документу, передбачає можливість Великої Британії, яка не входить до зони євро, впливати на політику єврозони. Втім, право вето британцям не дадуть.

Крім того, план передбачає покращення умов конкуренції для Лондона та обмеження щодо подальшої політичної інтеграції Великої Британії в структури Євросоюзу.