Катування та продаж в рабство: Опубліковано доповідь про полонених на Донбасі

Активісти опубліковали дослідження "Ті, що пережили пекло", побудоване на свідченнях звільнених з полону жертв терористів

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Facebook співкоординатора Групи моніторингу прав національних меншин Тетяни Безрук.

Книгу "Ті, що пережили пекло" днями опублікувала Коаліція громадських організацій та ініціатив "Справедливість заради миру на Донбасі". Вона доступна трьома мовами (українською, російською та англійською) у форматі pdf.

Видання є підсумком моніторингового дослідження, яке проводилося з метою документування фактів серйозних порушень прав людини, пов’язаних із незаконним позбавленням свободи в зоні АТО.

Результати роботи свідчать про широку, неконтрольовану мережу місць утримання полонених, в яку потрапляють активісти, бізнесмени, військові та пересічні громадяни.

"Перебування в незаконних місцях ув’язнення так званих "ДНР" і "ЛНР" супроводжуються побиттям, каліцтвом та катуванням затриманих осіб в масштабах, що потребують застосування не лише національних, але й міжнародних механізмів", - йдеться далі.

"Через якийсь час до мене в камеру прийшли, сказали, що повезуть на розстріл...Я думала, нас везуть вбивати, але нас хотіли продати в рабство. Однак угода чомусь зірвалася", - наводиться в доповіді свідчення полонянки.

Дослідження ґрунтується на свідченнях звільнених з полону, яких добирали випадковим чином з-поміж 3203 осіб. "Це максимально можлива кількість громадян, більша частина яких, згідно з офіційними даними СБУ, була звільнена з місць несвободи у "ДНР/ЛНР" у період з квітня 2014 року по жовтень 2015 року".

 

Ще 300 осіб ще перебувають у заручниках терористів, зазначають автори дослідження.