Французькі журналісти розкритикували скандальний фільм про Майдан

Французькі журналісти, ознайомлені з ситуацією в Україні, розповіли, що думають про фільм Поля Морейри "Маски революції", який показали 1 лютого на Canal+

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на DW.

Журналіст відомої французької газети лівого спрямування Libération Себастьян Гобер, який постійно живе і працює в Україні уже п'ять років, написав у своєму блозі, що фільм може завадити журналістам, які залишилися в Україні.

"Після фільму, показаного сьогодні, я не здивуюсь, якщо багато хто (з ньюзмейкерів, - ред.) стануть більш підозрілими стосовно мене. Я знаю, що тепер мені доведеться наголошувати, що я не працюю так, як в "тому самому документальному фільмі на Canal+", - написав Гобер.

25-річний Поль Гого, який приїхав до України у 2012 році і працював у Києві та в Донецьку як фрілансер для видань Ouest France та Libération розповів в інтерв'ю виданню, що був вкрай здивований фільмом Морейри.

"Я пам'ятаю його роботи про французький Національний фронт. Я, в принципі, дивлюся доволі багато спеціальних розслідувань. Але цей репортаж - це щось неймовірне. Це російська пропаганда, її мета - маніпуляція тими людьми, які схильні вірити в теорії змови, за принципом: всі основні ЗМІ брешуть, а я скажу вам правду", - каже журналіст.

Президент правозахисної української асоціації Ukraine Action Анна Гармаш, яка написала відкритого листа, такої ж думки, у листі вона зазначила, що фільм "Маски революції" більше підійшов би для ефіру не на Canal+, а на телеканалі Russia Today".

Ще однією претензією до фільму Морейри є те, що головним об'єктом його розслідувань є трагічні події в Одесі, за якими однак Морейра не спостерігав особисто. Натомість автор фільму, за його власними словами, відновлював події "за ліченими зйомками та інтерв'ю".

"Морейри не було ні на Майдані, ні під час подій в Одесі - там взагалі дуже мало було журналістів у той день, 2 травня. Пізніше він приїжджав до України - це факт, він з'являється в кадрі під час свого репортажу. Але те, що журналіст не присутній під час самої події, не звільняє від того, що він повинен точно підходити до збору інформації і доказів, щоб у результаті отримати достовірну картину подій", - наголосив в інтерв'ю Себастьян Гобер.

Журналіст Бенуа Віктін написав у газеті Le Monde, що в ефірі Canal+ Поль Морейра "дає викривлену картину українського конфлікту". 

"Газета Le Monde, де я працюю, ніколи б не надрукувала матеріал у дусі того, що зробив Морейра. Усі наші журналісти - спеціалісти в своїй галузі, якоюсь мірою - експерти, і вони не роблять таких помилок. Ми пишаємося тим, що ми подаємо інформацію у контексті, висвітлюємо її в перспективі і пропрацьовуємо всі нюанси. І нам не треба грати на почуттях, тому наші читачі нам довіряють", - розповів він.

Водночас російським глядачам у вечір показу фільму журналісти програми Вести заявили, що Поль Морейра "відкриє французам очі" на те, що відбувається в Україні.

Підтримує Морейру і французька служба прокремлівського каналу Russia Today. 

Як заявив у відповідь на критику сам Морейра "ніхто не говорить про 45 загиблих під час пожежі в Одесі, спровокованої "коктейлями Молотова "українських націоналістів". Однак президент франко-російської правозахисної організації Russie-Libértes Олексій Прокоп'єв розповів, що і його організація, і Amnesty International виступали з вимогою проведення незалежного міжнародного розслідування трагічних подій в Одесі.