Медведчук завозить в Україну вугілля з "ДНР" під виглядом африканського, - ЗМІ

Під виглядом вугілля з ПАР люди, наближені до Віктора Медведчука, продають антрацит з окупованого Донбасу

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Українську правду".

Внаслідок проведеного журналістського розслідування було встановлено, що замість африканського вугілля українські ТЕС, ймовірно, отримують вугілля з шахт, які знаходяться на підконтрольній бойовикам території.

"Понад те, за його поставками стоять люди, наближені до Віктора Медведчука, який бере участь у переговорах між Росією та Україною з урегулювання конфлікту на Донбасі",- йдеться у розслідуванні.

Цю інформацію журналістам озвучив працівник відділу забезпечення паливом Зміївської ТЕС, який відмовився називати своє ім'я. Він повідомив, що електростанція почала отримувати вагони з вугіллям взагалі без будь-якої супровідної документації.

За інформацією ЗМІ, гонконзька компанія купила вугілля у ПАР, у листопаді 2015 року привезла до Чорного моря, після чого балкер пішов не в українські порти, а в російські. Звідти залізницею товар було доправлено до кордону з Україною на прикордонний перехід Соловей-Тополі, де його придбала "Укрінтеренерго". Потім ця державна компанія перепродала його компанії, яка в свою чергу доправила вугілля на ТЕС.

Також під час розслідування з'ясувалося, де саме човен перебував останні півроку. У звіті жодним чином не фігурують російські порти. Так, наприкінці жовтня, коли човен, за розрахунками мав би вже рухатися в бік Європи, він курсував біля берегів Гани.

На запитання журналіста, чи було поставлене на Зміївську ТЕС африканське вугілля, директор станції Ігор Бабенко відповів: "Ні". Після цього він одразу кинув слухавку. Крім того, трейдер - активний учасник ринку, який побажав не розкривати своє ім’я, так само підтвердив сумнівність угоди.

"Російські порти на Чорному морі не приймають імпорт. Вони будуть розповідати, що не розмитнюють вугілля, а розвантажують просто в морі на баржі, але це дурня - це вугілля з Донбасу. Його везуть через Росію під виглядом африканського, бо так можна зафіксувати ціну в доларах, та ще й збільшити її за рахунок нібито складної логістики", - сказав співрозмовник.

За його словами, стандартна схема "легалізації" донбаського вугілля виглядає так: паливо доправляють на станцію Гуково в Росію, а від неї воно прямує до переходу Соловей-Тополі у Харківській області.

Опитані журналістами трейдери, що працюють на вугільному ринку, пов’язують успіх компанії із Віктором Медведчуком.