Придністров`я переходить на ринок ЄС, бо невигідно торгувати з Митним Союзом

Обсяг товарообігу невизнаного Придністров'я з Митним союзом скоротився вдвічі, окрім цього багато підприємств переорієнтовуються на ринки Євросоюзу через девальвацію російського рубля

Про це йшлося під час зустрічі лідера невизнаного Придністров'я Євгена Шевчука з керівниками великих підприємств-експортерів регіону, передає Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"Ми підтримуємо курс державної політики на експорт до Митного Союзу. Проте реалізовувати прихильність політичним поглядам складно через значну девальвацію російського рубля, оскільки придністровська продукція стала там неконкурентоздатною. Товарообіг з партнерами з Митного Союзу порівняно з 2014 роком скоротився вдвічі, а з країнами Європейського Союзу - більш як на 25%", - відзначив директор найбільшого у Придністров'ї взуттєвого підприємства "Флоаре".

На думку керівника підприємства "Софтшуз" Юрія Чебана, "цілий ряд взуттєвих виробництв пішли з Китаю і розмістилися у В'єтнамі і навіть в деяких країнах Європейського Союзу, які за рівнем витрат виявляються більш вигідними".

Раніше офіційний Кишинів заявив, що з 1 січня 2016 року положення Угоди про Зону вільної і всеосяжної торгівлі з Євросоюзом поширяться і на підприємства Придністровського регіону. Влада Молдови висловила готовність надати придністровцям підтримку у підготовці необхідної документації  для реалізації експортно-імпортних операцій з ЄС.