Російські підводні човни нині активніші, ніж у часи холодної війни, - НАТО

Активність російських підводних човнів у Північній Атлантиці зараз така сама, як у часи холодної війни, або навіть перевищує той рівень

Про це заявили в командуванні морських сил НАТО, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на сайт британського аналітичного центру IHS Jane'.

"Командири підводних човнів Альянсу у Північній Атлантиці повідомляють про вищу активність російських підводних човнів, ніж ми бачили за часів холодної війни", - каже віце-адмірал ВМС Великої Британії і командувача ВМС НАТО Клайв Джонстон. 

Це викликає в Альянсу заклопотаність, враховуючи технологічний стрибок у побудові субмарин і неясність цілей Москви.

За словами Джонстона, російські субмарини не просто повертаються до рівня оперативної активності часів холодної війни. Технологічний рівень підводних човнів зробив великий ривок, і НАТО спостерігає "такий рівень російського потенціалу, якого не бачили раніше". Нині російські субмарини "мають більше діапазонів, кращі системи і велику свободу дій". Крім того, НАТО "спостерігає зростання професіоналізму персоналу і здатність управляти човнами на тому рівні, який раніше не фіксували".

В Альянсі зазначили, що це, можливо, не непокоїло б НАТО, "якби ми знали правила гри, знали, чому вони розгортаються і що вони роблять".