Відлякати Росію і дати впевненість союзникам: у Польщі пройдуть масштабні навчання НАТО

У червні в Польщі пройдуть найбільші в історії країни навчання НАТО, покликані "відлякати Росію"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Радіо Польща.

"Це перші з 1989 року навчання такого масштабу в Польщі, але ми сподіваємося, що не останні", - підкреслив заступник командувача пологами збройних сил генерал Славомир Войцеховський.

Командувач збройними силами США Бен Ходжес зазначив, що навчання "Анаконда" посядуть центральне місце серед навчань, які пройдуть цього року.

"Стратегічний ефект, якого ми бажаємо досягти, в тому числі, під час цих навчань - це дати впевненість нашим союзникам і відлякати Росію після того, як вона напала на Україну і нелегально анексувала Крим", - сказав Ходжес.

На його думку, ключовим моментом відлякування Росії є швидкість - і при виявленні загрози, і при прийнятті політичних рішень, і при накопиченні військової техніки в стратегічно важливих місцях.

"Якщо ми продемонструємо, що ми здатні розмістити армію і техніку в Польщі або в країнах Балтії до того, як криза розвинеться, ми відлякаємо Росію", - підкреслив американський воєначальник.

Генерал Войцеховський, в свою чергу, зазначив, що ці навчання пройдуть на суші, на морі і в повітрі. Навчання охоплять також кіберборотьбу. Сценарій навчань передбачає перевірку реакції на гібридну загрозу нижче військового порогу.

"Це перші з 1989 року навчання, де присутність союзницьких американських військ досягне таких розмірів", - підкреслив польський генерал.