Пентагон опублікував світлини тортур в американських в'язницях в Іраку і Афганістані

Міністерство оборони США опублікувало фотографії, на яких зображені тортури ув'язнених в американських в'язницях в Іраку і Афганістані

Згідно з рішенням суду, відомство оприлюднилои 198 з 2 100 знімків, передає Еспресо.TV із посиланням на The Guardian.

Американський союз захисту громадянських свобод добивається публікації цих фотографій вже більше десяти років. Він подав позов до суду після того, як вибухнув скандал навколо в'язниці Абу-Грейб неподалік від Багдада. Саме тоді знімки, на яких були зображені знущання над ув'язненими, з'явилися в ЗМІ.

Ще в 2004 союз зажадав оприлюднити знімки на підставі Закону про свободу інформації. Однак уряд США щосили бився в суді, щоб не дати їм потрапити у відкритий доступ. Барак Обама підтримав ініціативу американського союзу, коли став президентом США. Але потім він швидко змінив своє рішення і заблокував публікацію фотографій, заявивши, що це призведе до подальшого посилення антиамериканських настроїв і піддасть небезпеці американських солдатів.

29 січня цього року після тривалої судової тяганини міністр оборони США Ештон Картер погодився на публікацію лише 198 знімків. Американський союз захисту громадянських свобод вважає, що всі фотографії повинні бути оприлюднені. 

Фото: www.defense.gov