МВФ рекомендує українській владі підвищити акциз на алкоголь

Міжнародний валютний фонд пропонує українській владі в рамках податкової реформи підвищити ставки акцизу на пиво і міцний алкоголь, а також посилити контроль за обігом спирту

Про це йдеться у звіті Фонду, передає Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

"Рекомендуємо підвищити протягом двох років акцизи на пиво до 3,10 грн за літр (проти нинішньої ставки на 2,48 грн за літр), на вино - до 0,1 грн за літр (проти нинішньої ставки 0,01 грн), на міцний алкоголь до 123 грн за літр (проти нинішньої ставки в 105,8 грн за літр). Рекомендуємо оподаткувати реалізацію чистого спирту і запровадити податковий кредит замість податку з реалізованих алкогольних напоїв і системи векселів. Також рекомендуємо встановити нульову ставку для всіх продуктів з етилового спирту, не призначених для споживання громадянами, і передбачити відшкодування сплаченого податку", - йдеться в повідомленні.

У цьому контексті Фонд назвав одним із пріоритетних завдань посилення контролю за роботою держконцерну "Укрспирт" та інших суб'єктів підприємництва, пов'язаних зі спиртовою галуззю.

На думку аналітиків МВФ, в Україні існують широкі можливості підвищення акцизів, платежі за якими впали, в тому числі у зв'язку з девальвацією гривні та інфляцією.

"Україна могла б орієнтуватися на доведення ставок акцизів до показників, які використовуються в інших країнах регіону. У той же час, слід підвищувати ставки акуратно, з урахуванням впливу на виробничі операції. Підвищення ставок акцизного податку сприяло б зменшенню негативного впливу споживання підакцизних товарів", - повідомляється у звіті.