Помста за санкції: у Росії хочуть відмовитися від Windows

Радник президента РФ, заявляє, що Microsoft, Google та інші американські компанії "досягли точки неповернення", коли підкорилися санкціям, тому вимагає ввести заборону на Windows

Про це заявив радник президента РФ з питань розвитку інтернету Герман Клименко, передає  Еспресо.TV з посиланням на Bloomberg.

Він вимагає збільшення податку для іноземних компаній, щоб створити в Росії рівноправні умови для "Яндекс" та Mail.ru. За його словами, збільшення податкового навантаження для таких компаній, як Apple та Google, і заборона на використання Windows у держустановах - заходи абсолютно необхідні.

"Ми ростимо корову, а вони її доять", - заявив він.

Зараз у Росії зареєстрований законопроект, згідно з яким Google та інші іноземні компанії в Росії, які заробляють до 300 млн руб. ($3,8 млн), повинні будуть платити ПДВ у розмірі 18%.

"Коли ви купуєте додаток Google Play або App Store в Європі, ПДВ стягується за місцем оплати, але не в нашій банановій республіці",- зазначив радник Путіна.

Крім того, Клименко вважає, що Google може відслідковувати все, відповідає на 320 тис. запитів американських правоохоронних органів в рік, але не відповідає на жоден запит з Росії.

"Ми маємо розглядати це як потенційну загрозу нашій національній безпеці",— сказа він.

На думку Клименка, Microsoft, Google та інші американські компанії "досягли точки неповернення", коли підкорилися санкціям, введеним у зв'язку з анексією Криму Росією, і припинили всі відносини з півостровом. В результаті "неминучим" став перехід державних мереж з Windows на системи з відкритим вихідним кодом, засновані на Linux.

"Це як якщо б дружина побачила чоловіка з іншою. Він може поклястися в чому завгодно, але віри вже немає",- додав радник Путіна.