Кабмін затвердив концепцію системи "Прозорий бюджет"

Уряд України затвердив концепцію інформаційно-аналітичної системи "Прозорий бюджет", яка стане наступним етапом відкриття інформації про виконання бюджетів усіх рівнів після запуску у вересні 2015 року системи E-Data

Це відбулося на засіданні в четвер, передає Еспресо.TV із посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Це революційна система за кількома напрямками", - підкреслила, представляючи документ, міністр фінансів Наталія Яресько.

За її словами, зокрема, вона дозволить реорганізувати весь документообіг, увівши єдиний електронний службовий кабінет і електронний договір, створити першу он-лайн аналітичну систему для аналізу виконання державного та місцевого бюджетів, а також розкриття цієї інформації для будь-якого громадянина або компанії.

Глава Мінфіну також додала, що в "Прозорому бюджеті" будуть інтегровані дані УКРІНФОРМ, Державної казначейської служби, НБУ і системи закупівель Prozzoro.

Яресько зазначила, що затвердження концепції дозволить перейти до розробки плану заходів щодо впровадження цієї системи.

Міністр уточнила, що в даний час в системі E-Data вже знаходиться 1,2 млн контрактів.

Як раніше повідомляла в інтерв'ю агентству заступник міністра фінансів - керівник апарату Оксана Маркарова, головна ідея "Прозорого бюджету" - "мати всю систему всередині для прийняття рішень, моніторингу, створення і виконання бюджету, управління ліквідністю на щоденному, щохвилинну рівні ". За її словами, в даний час у фінансового відомства дуже обмежене коло інструментів, який держава використовує для управління власною ліквідністю.

Маркарова уточнювала, що мова йде про створення повноцінної аналітичної системи на базі Мінфіну, куди всі дані будуть стікатися, стандартизуватися, оброблятися і зберігатися, а невелика їхня частина буде розвантажуватися на портал використання публічних коштів.

За її словами, на такий узагальненій базі передбачається вибудовувати систему KPI (Key Performance Indicators - Ключові показники ефективності, - Ред.) - від рівня Кабміну і його програми діяльності аж до кожного міністерства і їхніх програм. Як підкреслила заступник міністра, "Прозорий бюджет" - це також інструмент контролю, так як він дозволить уникнути тривалого і малоефективного способу роботи аудиторської служби через запити.

"Прозорий бюджет" - величезний проект. Якщо нам вдасться його зробити за два роки, це буде найбільший прорив в плані правильної організації публічних фінансів і бюджетного процесу. Якщо нам вдасться зробити таку систему, вона стане однією з найсучасніших у світі, так як ми зможемо використовувати останні напрацювання і нам не потрібно щось болісно перебудовувати ", - сказала Маркарова.

За оцінками заступника міністра, створення "Прозорого бюджету" зажадає істотного фінансування - близько $150-200 млн.

"Ми сподіваємося на допомогу міжнародних партнерів в цьому", - сказала вона.