Керівництво Торгово-промислової палати допомогло російським компаніям обійти українські санкції, - нардепи

Керівник Торгово-промислової палати (ТПП) України навмисне залишив в окупованому Криму держмайно і печатку кримського представництва. Через це сертифікати відповідності в Україні в обхід санкцій могли отримати російські товаровиробники

Сьогодні, 11 лютого, під час прес-конференції в прес-центрі інформаційного агентства "Українські новини" віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран звинуватив київську міську прокуратуру, групи нардепів і чиновників Адміністрації президента в спробі рейдерського захоплення. 

Причиною звинувачень Непрана послужила кримінальна справа проти президента ТПП України Геннадія Чижикова за розтрату державних коштів. Розтратою представники прокуратури вважають навмисну відмову вивезти з окупованого Криму майно, що належить Палаті, на суму понад 10 мільйонів гривень. 

Відомо ще про як мінімум одну кримінальну справу, що розслідується СБУ, яка стосується несплати податків.

За словами народного депутата Ірини Суслової, "президент Торгово-промислової палати Чижиков понад рік ніяк не звітує перед контрольно-ревізійною комісією і не надає практично ніяких фінансових документів". 

Також ще на початку 2015-го року 17 народних депутатів з правлячої коаліції  звернулися до контролюючих структур з проханням навести порядок в Торгово-промисловій палаті. В зверненні йшлося про численні порушення з боку керівництва ТПП. 

Окремо нардепи просили втрутитися в ситуацію і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. До числа нарікань на адресу керівництва Палати відноситься і навмисне незнищення печатки Кримської Торгово-промислової палати, в результаті чого сертифікати відповідності на території України могли, в обхід санкцій, отримати російські товаровиробники.