Більшість росіян хочуть зблизитися з Європою та США, - опитування

Близько 60% росіян вважають, що Росії треба прагнути зближення з Європою і США

Про це свідчать дані опитування фонду "Громадська думка", передає Еспресо.TV з посиланням на "Коммерсант".

Згідно з опитуванням, 72% росіян називають поганими стосунки Росії та Європи, протилежної точки зору дотримуються 15% (решта вагалися з відповіддю).

При цьому 62% вважають, що Росії треба прагнути зближення з Європою (67% впевнені, що влада РФ працюють у цьому напрямку, 40% думають, що до цього прагне і Європа). Чверть вважає, що зближення не потрібно.

На думку 55% опитаних, партнерські відносини однаково важливі для обох сторін, 3% вважають, що вони не важливі ні тим, ні іншим. При цьому 12% думають, що РФ потрібніші контакти з Європою, а 23% - що вони важливіші європейцям.

Крім того, 63% росіян називають відносини РФ і США поганими, 28% - "в чомусь - хорошими, у чомусь - ні", і лише 2% вважають їх добрими.

36% переконані, що російсько-американські відносини зіпсувалися через політику США, на думку 2% - через політику РФ. Обидві країни називають винними в цьому 15% росіян. 60% вважають, що Росія повинна налагодити зв'язки зі США, чверть - що робити це не потрібно.

На думку провідного аналітика "Громадської думки" Григорія Кертмана, росіяни хочуть, щоб влада покращувала зв'язки з Європою і США з міркувань власної безпеки та поліпшення ситуації в економіці.