У ЄС розчаровані ухваленим Радою законом про електронні декларації

Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський висловив своє занепокоєння ухваленими змінами до закону "Про запобігання корупції" (№3755) щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб чиновників

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Facebook представництва ЄС в Україні.

"Новоухвалений закон про роботу електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (№3755), викликає розчарування; він не відповідає антикорупційним зобов’язанням, що їх взяло на себе керівництво України", - заявив Томбінський.

Він закликав до негайних дій, аби створити ефективну систему перевірки декларування статків і забезпечити спроможність виконання своїх обов’язків Національною агенцією із питання запобігання корупції.

Також Томбінський вдруге розкритикував ухвалений парламентом 16 лютого за основу законопроект №4055 про зміни до закону "Про прокуратуру", яким можуть бути розширені повноваження генпрокурора, що зможе самостійно відхиляти обраних незалежною комісією антикорупційних прокурорів.

"Подальші зміни у закон повинні владнати це питання, аби гарантувати повну незалежність Спеціалізованого антикорупційного прокурора", - наголосив Томбінський.

В свою чергу, голова представництва ЄС в Україні привітав ухвалення двох законопроектів: про удосконалення засад діяльності Національної агенції України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (№4056), та про удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації (№4054).

"Обидва закони відповідають стандартам ЄС. Я чекаю на схвалення обох версій законів у другому читанні", - зазначив Томбінський.