Український інститут вирішив, що вітчизняний коньяк кращий за французьких конкурентів

Інститут споживчих експертиз провів дослідження за участю експертів та споживачів, згідно якого найбільше балів отримав український бренд

Про це Еспресо.TV повідомляє із посиланням на "Интерфакс-Україна".

До такого висновку фахівці Інституту споживчих експертиз дійшли спільно з Укрметртестстандартом. Експерти протестували продукцію чотирьох популярних коньячних брендів: французьких Hennessy і Martell, грузинського "Старий Кахеті", а також українського "Шустов" від Одеського коньячного заводу.

Надані зразки оцінювали як за органолептичними показниками (прозорістю, кольором, смаком і букетом), так і за фізико-хімічними показниками (концентрацією ефірів, альдегідів та інших мікродомішок).

Найважливішою частиною тестування стала дегустація. Участь у ній взяли експерти та звичайні споживачі. Для максимальної об'єктивності назви торгових марок до дегустації не оголошувалися. У результаті найбільший сумарний бал отримав український коньяк "Шустов", який випередив навіть імениті французькі марки. Дегустатори особливо відзначили його приємний смак і аромат "з тонами витримки і стиглих фруктів".

Місце

Бренд

Загальна оцінка

1

Шустов (Україна)

9,4

2

Hennessy (Франція)

9,1

3

Martell (Франція)

9,0

4

Старий Кахеті (Грузія)

8,5

Для участі в дегустаціях також були запрошені закордонні експерти.

Винний журналіст з Італії Стефано Тесі підкреслив, що в букеті "Шустов" відчуваються екзотичні фрукти і пряні нотки, а в післясмаку відкриваються солодка ваніль і цитрусові. Сомельє французько-канадської винної школи In Vino Veritas Ліліан Кардинал відзначила м'якість коньяку "Шустов" і аромат з ненав'язливими нотами тютюну, сушеної груші і цитрусових. А головний редактор порталу vinehoo.com Олівер Жу зробив акцент на смаку з квітковими нотами. "Це дуже делікатний зразок з приємним післясмаком", – так відгукнувся експерт про шустівський коньяк.

За словами директора Інституту споживчих експертиз Юрія Чорнобривця, "Шустов" продемонстрував високу якість і відмінні смакові характеристики. "Раніше українські споживачі відзначали, що коньяки "Шустов" мають невиразний букет. Зараз продукт принципово змінився, що й дозволило йому посісти перше місце. Перевагу коньяку з України віддали і експерти, і споживачі", – підкреслює Юрій Чорнобривець.