Сценарій війни проти України Росія відпрацювала ще в Грузії, - розвідка

Під час агресії Росії проти Грузії були відпрацьовані елементи майбутньої гібридної війни проти України

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький під час засідання Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, передає Еспресо.TV.

Скібіцький зазначив, що збройна агресія Росії проти України була заздалегідь спланованою та ретельно підготовленою операцією.

"Фактично, її підготовка розпочалася одразу після розпаду Радянського Союзу", - сказав він.

За його словами, серйозним тестом для міжнародної спільноти щодо можливості порушення Росією принципів і норм міжнародного права стала російська збройна агресія проти Грузії у 2008 році.

"Саме під час агресії Російської Федерації проти Грузії відпрацьовувалися у повному обсязі всі елементи майбутньої гібридної війни проти України. Від створення пропагандистського образу ворога серед російського населення до нейтралізації втручання країн заходу за рахунок проведення так званої операції з примушення до миру", - наголосив Скібіцький.

Він додав, що "одночасно тривала підготовка до встановлення російського контролю над південним сходом України". Так, російські спецслужби активізували заходи зі створення потужної агентурної мережі на цих територіях.

"У ті часи карт-бланш було надано контрольованим Кремлем політичним партіям та громадським рухам всередині України. Насамперед, Комуністичній партії України, "Блоку Наталії Вітренко", іншим опозиційним партіям", - сказав Скібіцький.