У Демчишина придумали, як вберегтися у разі програшу суду "Газмпрому"

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України побоюється програти "Газпрому" суд у Стокгольмі щодо перегляду контракту на транзит російського газу

Про це йдеться у запропонованій Міненерговугіллям моделі реструктуризації НАК "Нафтогаз України", повідомляє Еспресо.TV з посиланням на УНІАН

Через страх програшу у міністерстві пропонують вивести найбільшу газовидобувну компанію України - "Укргазвидобування" зі структури НАК "Нафтогаз України". 

Згідно з документом, ключовим аргументом, чому "Укргазвидобування" не має залишитися в управлінні і власності НАК "Нафтогаз України", є відсутність чіткого розуміння розвитку ситуації з розглядом позову в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма з перегляду контрактів з "Газпромом" на транзит газу.

"Якщо рішення суду буде винесено не на користь НАК "Нафтогаз України" (зокрема, буде присуджено багатомільярдні виплати), компанія ризикує втратити низку активів через відповідні позови кредиторів на забезпечення виконання рішення арбітражу. Йдеться насамперед про компанію "Укргазвидобування" (ринкова вартість якої перевищує кілька мільярдів доларів), яка не захищена чинним законодавством забороною приватизації", - наголошується в документі. 

Міністерство вважає, що компанія "Укргазвидобування" має бути передана "Нафтогазом" в окремий державний холдинг під управлінням Мінекономрозвитку з можливістю наступного продажу іноземному інвесторові.