Експерти Bellingcat кажуть, що Путін може бути причетним до збиття MH17

Група Bellingcat, яка займається пошуком даних з відкритих джерел, зокрема, соцмереж, 24 лютого представила доповідь "MH17 - потенційні підозрювані і свідки із 53 зенітно-ракетної бригади"

У звіті міститься інформація про російську бригаду, яка, на думку авторів, надала самохідну вогняну інсталяцію "Бук-М1", що збила рейс 17 Malaysia Airlines, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

"Ми надали інформацію про 14 офіцерів 2-го дивізіону 53-ї бригади (частково приховавши їхні особи), в тому числі про командирів розрахунків "Буків", які входили до цього дивізіону. Ми докладно розповіли про Сергія Борисовича Мучкаєва, командира 53-ї зенітно-ракетної бригади, а також його вище командування, в тому числі про начальника ППО 20-ї гвардійської загальновійськової армії Олексія Золотова і начальника ППО Західного військового округу Андрія Коханова", - зазначають автори розслідування.

При цьому відповідальність за вбивство пасажирів MH17 зі зброї, наданої російськими збройними силами і, ймовірно, керованої російськими військовими, врешті несе Міністерство оборони Російської Федерації і верховний головнокомандувач Збройних сил Росії Володимир Путін, підсумували у доповіді.

Зазначається, що солдати розмістили в інтернеті величезну кількість інформації, в тому числі фотографії і текстові записи, що свідчать про їхнє перебування біля російсько-українського кордону в червні і липні 2014 року.

У найбільш важливому розділі "Командири 53-ї зенітно-ракетної бригади" викладена детальна інформація про структуру командування бригади і дивізіону, які надали ймовірне знаряддя вбивства пасажирів MH17 (а підлеглі цьому командуванню військовослужбовці, можливо, привели його в дію).