В ООН попереджають, що заборона Меджлісу матиме для Росії серйозні наслідки

Заява окупантів про наміри заборонити Меджліс матиме для Росії серйозні наслідки

Про це заявив президент постійного форуму ООН з питань корінних народів Олівер Лооде на міжнародному форумі "Крим - це Україна. Два роки окупації", який пройшов в Києві, передає кореспондент ЛІГА.net.

"Я хотів би звернутися до російського окупанта ... Є висока ймовірність того, що окупаційна влада заборонить діяльність меджлісу на території Криму. Якщо це станеться, то я заявляю як член постійного форуму ООН з питань корінних народів: це буде серйозним порушенням колективних прав кримськотатарського народу як корінного народу Криму", - сказав він.

Лооде підкреслив, що один з центральних аспектів декларації ООН про права корінних народів - це представницькі інститути корінних народів, і саме через ці інститути реалізуються права корінних народів.

"Якщо окупаційна влада заборонить Меджліс - це буде атакою на кримськотатарський народ як корінний народ", - зазначив він і додав, що в переносному сенсі таку заборону можна буде вважати наступом на права всіх корінних народів і міжнародні норми, які є глобальним консенсусом.

При цьому він підкреслив, що найбільшої шкоди така дія завдасть не кримськотатарському народу, а самій Росії. Оскільки на міжнародних майданчиках РФ намагається представити себе захисником прав, щонайменше, корінних народів Росії, і на це виділяються серйозні фінансові кошти.

"Якщо це буде реалізовано (заборона меджлісу, - Ред.), Я думаю, це буде мати негативні наслідки для Росії і, можливо, в досить недалекому майбутньому. І я б просто хотів доброзичливо порадити не забороняти меджліс і поважати міжнародне право", - сказав Лооде.