Лікарі повернули сліпій жінці зір за допомогою стовбурових клітин

Під час операції з кісткового мозку були витягнуті стовбурові клітини і введені в сітківку правого ока, після чого зір жінки частково відновився після декількох років сліпоти

Про це повідомляє Еспресо.TV з посланням на baltimoresun.com

"Коли я зрозуміла, що можу бачити номерні знаки, ми почали ходити по району і читати їх", - ділиться радістю Ванна Белтон.

Тим часом дії лікаря, який провів операцію, виглядають сумнівно. Справа в тому, що офтальмолог Джеффрі Вайс зрізав занадто багато кутів, щоб випробувати методику. Він не проводив випробувань на тваринах, не робив комп'ютерних симуляцій, не проводив тестів на малій групі учасників.

Він також обійшов Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA), яке видає дозволи на випробування ліків на людях, скориставшись тим, що стовбурові клітини не класифікуються як ліки.

Крім того, Вайс сам не може відповісти на запитання, як працює застосована ним методика.

"Ми довго не знали, як працює пеніцилін, але він все одно рятував безліч життів. Зарозуміло вважати, що щось не може працювати, поки ви не дізнаєтеся, як воно працює", - сказав він.

Варто зазначити, що за законом Ванна Белтон досі вважається сліпою. Зір повернувся до неї лише частково. На неї чекають нові ін'єкції, але жінку попередили, що вони можуть як покращити зір, так і зіпсувати вже наданий ефект. Крім Белтон, у Вайса є ще 277 сліпих пацієнтів.