Пов'язані із Гонтаревою компанії значн­о збільшили кількість оборудок із держоблігаціями, ­- журналіст

Компанії, якими раніше керувала нинішня голова НБУ Валерія Гонтарева, зайняли чверть ринку торгів ОВДП

Про це у своєму Facebook написав економічний оглядач Олексій Комаха.

"Колишня компанія Гонтаревої "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU) у 2015 році збільшила власну долю на біржевому та позабіржевому ринку торгів ОВДП до 21,16 відсотків (в 2014 році - 18,5 відсотків). Якщо додати ще й долю банку "Авангард", що раніше належав Гонтаревій (2,82 відсотки), то загальна доля на ринку держоблігацій колишніх компаній Гонтаревої, до яких вона не має жодного стосунку, в 2015 році склала 24 відсотки (в 2014 році - 20,05 відсотки), - зазначив Комаха.

За його даними, торгівля ОВДП використовуєтсься як корупційна схема, що дозволяють посередникам викачувати гроші з державних банків. Вона відбувається через фондову біржу"Перспектива" і виглядає наступним чином. "Припустимо, деякі з державних банків, "Ощадбанк", "Укргазбанк" чи "Укрексімбанк" ухвалюють на біржі "Перспектива" угоду щодо продажу ОВДП зі свого портфелю на 100-3000 мільйонів гривень іншому банку чи, наприклад, фірмі "Інвестиційний капітал Україна" (ICU)", - пише Комаха.

Угода передбачає відстрочку платежу на декілька місяців. Коли він спливає, щасливий власник ОВДП відмовляється платити по цій угоді і за згодою сторін біржа анулює угоду, - папери повертаються продавцеві. Але посередник на декілька місяців отримує майже безкоштовний кредит від великого банку у вигляді цінних паперів.

За словами експерта, "ідеологом" цих схем є керівництво компанії "Інвестиційний Капітал Україна". В минулому році обіг "корупційних оборудок" склав 6 мільярдів гривень.

"Із приходом Гонтаревої до НБУ ця схема виросла у два рази. Загальний об'єм анульованих і невиконаних біржевих угод із ОВДП на біржі "Перспектива" в 2013 році склав 1,8 мільярд гривень. В 2014 - 5,9 мільярдів гривень, в першому півріччі 2015 року - 6 мільярдів гривень", - пише журналіст.