Лише чверть українців отримує "білу" зарплату

В Україні лише 3 мільйони людей працюють офіційно й отримують повну зарплату

Про це в інтерв'ю "Українському тижню" повідомив заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан, передає Еспресо.TV.

За його словами, в Україні працевлаштовано понад 12 мільйонів осіб, з них лише 3 мільйони працюють офіційно і отримують повну зарплату. Ще 3 мільйони самозайняті, а 7 мільйонів перебувають у тіні, не в повному обсязі показуючи зарплату. 

"За попередньої системи податків підприємцю було невигідно виплачувати повну зарплату. У 2015 ДФС вивела з тіні 102 тисячі працівників. Цю роботу проводимо й далі. Але діяти слід виважено, бо різкі каральні методи призведуть до соціального вибуху (коли в результаті виведення з тіні підприємства власник зменшить зарплати працівникам удвічі-втричі). Тому вживається комплекс соціальних, адміністративних, роз’яснювальних, кримінально-процесуальних заходів щодо роботодавців", - розповів Білан.

Також заступник голови ДФС назвав ще одну проблему для наповнення держбюджету - фізичні особи, які користуються спрощеною системою оподаткування.

"Це успішно використовують власники великих підприємств, супермаркетів. Замість того, щоб наймати на роботу людей, сплачувати їм повну зарплату, податки, вони укладають договори як із фізичними особами. Неправомірно - так, але законом дозволено", - зазначив він.