"Нормандська четвірка" закликала сили АТО і бойовиків надавати дані ОБСЄ

Глави МЗС "нормандської четвірки" закликали воюючі на сході України сторони без зволікань надавати дані Спеціальній спостережній місії ОБСЄ

Про це повідомив міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро за результатами зустрічі "нормандської четвірки" у Парижі, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Міністри закликають усі сторони забезпечити без зволікання всю необхідну інформацію для моніторингу та ефективного контролю з боку ОБСЄ за виведенням всіх важких озброєнь в цьому регіоні України", - підкреслив Еро.

Крім того, він заявив, що міністри погодилися з тим, щоб усі цивільні особи також отримали без обмежень доступ до гуманітарної допомоги.

Водночас міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який виступив із заявою після французького міністра, наголосив, що гуманітарний трек не виконується передусім через дії Росії. За його словами, українська сторона "була здатна знову підкреслити необхідність доступу до окупованих територій хоча би гуманітарних  організацій".

"Я активно просував ідею доступу хоча би для Червоного Хреста, "Лікарів без кордонів" для гуманітарної допомоги. Але Лавров не готовий був йти глибше з питань безпеки", - сказав Клімкін.

Він зазначив, що російський міністр не готовий був обговорювати, де встановлювати зони безпеки, яким чином просуватися в плані забезпечення чіткого доступу для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Крім того, на думку Клімкіна, українська делегація представила дуже чітку схему, яким чином спеціальна моніторингова місія може отримати ефективний моніторинг вздовж українсько-російського кордону.

"Це організація низки баз Спеціальної моніторингової місії, можливість проведення інспекцій, можливість встановлення відповідного технологічного обладнання, за допомогою якого можна контролювати кордон і найбільш критичні ділянки і вдень, і вночі", - розповів він, додавши, що є можливість, щоб інспектори спеціальної моніторингової місії були присутні на пропускних пунктах з українського боку.

Українська сторона також зробила особливий акцент на необхідності встановлення зон безпеки. "Таких як, наприклад, у Дебальцевому або навколо Донецького аеропорту", - сказав Клімкін.

Водночас Клімкін зауважив, що його російський візаві відмовився обговорювати ці питання через неготовність.