Кожна четверта українська дівчина зазнавала насилля, - дослідження

Чверть українських дівчат зіштовхувалися з фізичним та психологічним знущанням - йдеться в дослідженні "Українського жіночого фонду"

Про це повідомляє DW.

Дослідження Міжнародного благодійного фонду "Український жіночий фонд" проводилося спільно з Центром "Жіночі перспективи". Усього було декілька етапів анонімного опитування, в якому взяло участь понад 1,5 тис. дівчат у двох-фокус групах: віком 10-14 років і 15-19 років.

"Опитування показало, що понад 20 відсотків дівчат до 14 років та понад 25 відсотків - до 19 років принаймні раз у житті на собі відчули насильницькі дії", - йдеться в повідомленні. Половина з цих дівчат зізналися, що й самі чинили насильство по відношенню до інших.

"Це високий, але передбачуваний показник, адже насильство серед молоді доволі поширене явище загалом у світі", - пояснила керівник проекту, юристка громадської організації Центр "Жіночі перспективи" Христина Кіт.

За її словами, йдеться здебільшого про фізичне та психологічне насильство, хоча опитувані зізнавалися і про прояви сексуального насильства.

Згідно з дослідженням, особливо насилля поширене у навчальних закладах, трохи менше - на вулиці. Чверть насильницьких дій, про які розповіли опитані, відбувалися в родинах потерпілих.

Дослідження проводилось у дев'яти областях України: Вінницькій, Одеській, Київській, Львівській, Рівненській, Волинській, Житомирській, Кіровоградській та Запорізькій.