Мінськ-2 жахлива умова і є частиною російської гри проти України, - екс-радник Держсекретаря США

Мінськ-2 суперечить інтересам України, бо дає проросійським сепаратистам право на самовизначення

Про це заявив колишній радник Держсекретаря США Метью Брайза в ефірі програми телеканалу Еспресо.TV "Студія Захід з Антоном Борковським".

"Зараз у ситуації з Україною, як було колись з Грузією - Америка та Європа дуже хочуть, щоб стосунки з Росією нормалізувалися. І саме тому постала жахлива угода, так званий Мінськ-2. Вона суперечить інтересам України, тому що ця політична домовленість визначає ситуацію, що дає право сепаратистам, яких підтримує Москва, на самовизначення. Це є російська гра, і сьогодні міжнародна спільнота сприяє Росії, навіть не розуміючи, що вона це робить", - пояснив Брайза.

На його думку, якби Росія виконала Мінськ-2, то Україна б опинилась у дуже складній ситуації.

"Росія ніколи не виконає умов Мінська-2. Але якби Росія їх виконала, то Україна б опинилась у дуже складній ситуації, а Росія вийшла би з-під дії санкцій. І це дуже небезпечно. Але водночас Путін не хоче втрачати можливостей, які будуть, якщо Росія не виконає Мінськ-2. Можливо, він розуміє, що може вийти з України, якщо гарантією цього є російські війська на сході України і політична невизначеність. Зараз найбільша проблема для Росії – це ціни на нафту. І якщо ситуація зміниться, а ціна на нафту виросте, то й санкції для Росії стануть неістотними", - зазначив він.

Також дивіться повне інтерв'ю Метью Брайза Еспресо.TV.