Україна завжди буде вразливою до військового домінування Росії, що б ми не робили, - Обама

Американський президент Барак Обама визнав, що Україна лежить в області ключових інтересів Росії, але не Сполучених Штатів

Про це він заявив у власному інтерв'ю The Atlantic, в якому розповів про свої найскладніші рішення у зовнішній політиці.

Частина розмови була присвячена зокрема і українській тематиці. За словами Обами, Росія завжди буде здатна зберігати домінування у цьому регіоні через те, що Україна належить до ключових російських, але не американських інтересів.

"Путін діяв в Україні у відповідь на те, що країна-сателіт майже вислизнула з його рук. І він імпровізував певним чином, аби зберегти там свій контроль", - так американський президент пояснив своє розуміння дій свого російського президента у Криму та на Донбасі. "Він зробив те саме й у Сирії, величезним коштом для добробуту своєї власної країни".

Американський президент впевнений, твердження про те, що після вторгнення в Україну та застосування військової сили у Сирії Росія опинилася у сильнішій позиції, свідчить про фундаментальне нерозуміння природи влади у зовнішній політиці чи у світі загалом.

"Справжня влада означає те, що ти можеш отримати бажане без застосування насильства. Росія була набагато сильнішою, коли Україна виглядала незалежною країною, але була клептократією, в якій він міг смикати за ниточки", - заявив Обама.