Петренко пояснив, чому вимагає від Росії передачі лише чотирьох політв'язнів

Міністерство юстиції вимагає від Росії передачі тільки чотирьох українців, оскільки використовується механізм конвенції про передачу засуджених осіб

Про це в ефірі "5 каналу" в ході телемарафону "Україна понад усе" заявив міністр юстиції України Павло Петренко.

"Що стосується наших чотирьох громадян - Сенцова, Кольченка, Афанасьєва і Солошенка - зараз у нас з'явилася можливість застосувати конвенцію про передачу засуджених осіб, вони є нашими громадянами. Протягом кількох місяців ми відпрацьовували з родичами і адвокатами всі можливі варіанти і ризики... Я направив (до Росії. - Ред.) відповідні документи щодо передачі наших українських громадян на територію України", - зазначив він.

За словами міністра, наразі є можливість вимагати від Росії передачі лише Кольченка, Сенцова, Афанасьєва і Солошенка, оскільки у справах цих чотирьох українців є вироки судів, які набули чинності.

"По цим чотирьом є вироки судів, які набули законної сили, і вони зараз відбувають покарання в російських колоніях, тобто є можливість тоді вимагати Україні, як країні їхнього громадянства, передачі цих громадян на нашу територію. По тим, по кому є ще слідство, таких механізмів немає", - зауважив Петренко.

Він також додав: "Те, що російський Мін'юст відреагував, дійсно, в них є 30 днів для того, щоб прийняти рішення за наступною процедурою: якщо буде позитивне рішення, буде відповідний наказ їхнього міністра і доручення певній уповноваженій особі російського Мін'юсту передати цих українських громадян на територію України. Якщо буде негативне рішення, будемо реагувати, виходячи з того, що вони там напишуть".