Євросоюз будуватиме відносини з Росією за п’ятьма принципами, - Могеріні

Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні оголосила п'ять принципів, за якими Євросоюз будуватиме відносини з Росією

Про це вона повідомила за результатами засідання Ради ЄС із закордонних справ у понеділок у Брюсселі, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Ми з міністрами мали дуже продуктивну сесію відносно Росії, але не зосереджували увагу на санкціях. Ми обговорили нашу спільну політику щодо двосторонніх відносин ЄС - Росія. Хочу наголосити, що всі 28 країн-членів є одностайними щодо п’яти керівних принципів політики Євросоюзу щодо Росії. Першим із цих принципів є повна імплементація Мінських домовленостей як ключовий елемент для будь-яких суттєвих змін у наших відносинах", - сказала високий представник ЄС.

Вона нагадала, що саме цими днями у 2014 році розпочалася нелегальна анексія Криму Росією.

За її словами, другим принципом є зміцнення відносин зі східними партнерами. Третє – зміцнення стійкості Євросоюзу, зокрема, у сфері енергетичної безпеки. Четверте - потреба вибіркового співробітництва з Росією у сферах зовнішньої політики стосовно Ірану, Сирії.

"П’ятим нашим спільним керівним принципом є прагнення більшої підтримки російського громадянського суспільства та контактів між людьми, особливо серед молоді", - зазначила Могеріні.