Вчені знайшли вагітного тиранозавра

Вчені з Університету штату Північна Кароліна виявили останки вагітної самки тиранозавра, яка жила 60 мільйонів років тому

Дослідження опубліковане в журналі Scientific Reports.

Останки самки знайдені в штаті Монтана. Палеонтологи визначили, що вона готувалася відкладати яйця, завдяки наявності слідів медуллярної кістки, яка формується тільки у самок птахів і служить джерелом кальцію для формування шкарлупи.

Вчені давно припускали, що хижі тероподові динозаври мали мати мозкові кістки, оскільки вони відкладали яйця, і саме від цієї групи древніх тварин походять сучасні птахи.

Дослідники провели хімічний аналіз скам'янілостей, використовуючи моноклональні антитіла. Останні дозволяють визначити специфічні сполуки, реагуючи з ними і утворюючи комплекси, які легко виявити за допомогою ферментів. В результаті вчені виявили сліди кератансульфатів - речовини, характерної саме для мозкових кісток.

Вчені вважають, що знахідка дозволяє прояснити деякі подробиці еволюції відкладання яєць у птахів і встановити перший надійний критерій визначення статі у динозаврів, які збереглися до нас тільки у вигляді скам'янілих останків.

Тероподи - двоногі динозаври, більшість з яких є хижаками. Найбільшим з тероподів вважається спинозавр, що досягав у довжину 17 метрів. Останнім часом більшість вчених стали відносити до тероподів і птахів.