"Укргазвидобування" працює в інтересах російських спецслужб, - Головко

Топ-менеджмент ДП "Укргазвидобування", сформований з колишніх співробітників російських нафтових компаній, працює в інтересах російських спецслужб

Про це сьогодні на брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат Михайло Головко, передає прес-служба депутата.

За словами парламентарія, діяльність "російської команди" глави держкомпанії Олега Прохоренко загрожує економічній та інформаційній безпеці країни, а також ставить під загрозу державну таємницю, яка може бути передана державі-агресору.

"Ми бачимо знищення української газодобувної галузі представниками Російської Федерації, які працюють в інтересах країни-агресора", - заявив Головко.

Він пояснив, що глава правління української газодобувної компанії Олег Прохоренко провів "радикальне" оновлення топ-менеджменту, і тепер нове керівництво складається з колишніх співробітників державних компаній Російської Федерації, причому багато хто з них продовжують мати російське громадянство.

На думку нардепа, діяльність цих людей спрямована проти основ національної безпеки України і є всі підстави стверджувати, що люди, яких Прохоренко привів в" Укргазвидобування ", зловживаючи своїм службовим становищем, займаються розкраданням державних коштів.

"Всі ці новопризначені працівники оновленого Прохоренком менеджменту ПАТ "Укргазвидобування"- колишні працівники "Роснефти " і ТНК, які разом працювали багато років. Зараз вони працюють в Україні і можуть надавати послуги спецслужбам Росії, і фактично допомагати ворожій країні вести війну проти України", - зазначив Головко.

Зокрема, депутат вимагає перевірити громадянство керівника напряму закупівель товарів і послуг ПАТ "Укргазвидобування" Андрія Токаря, начальника управління із закупівель товарів і послуг Андрія Глибоцького, директора з питань безпеки Григорія Супруна, радника голови правління ПАТ "Укргазвидобування" Андрія Хоменка, а також директора по формуванню методології закупівель НАК "Нафтогаз Україна" Романа Белягі. Саме Беляга, на думку Головко, здійснює "тіньовий керівництво" газодобувної компанією.

Парламентарій додав, що всі названі чиновники, включаючи главу правління "Укргазвидобування" Прохоренка, тісно співпрацюють з громадянином Російської Федерації Олександром Клімовим, який віддає розпорядження своїм спільникам.

"Українська газовидобувна галузь опинилася під контролем спецслужб Російської Федерації", - зазначив Головко.

Він також підкреслив, що Прохоренко незаконно встановив собі зарплату в розмірі 400 тисяч гривень, що також повинно бути предметом розслідування правоохоронців. За словами нардепа, відповідне депутатське звернення він уже направив на адресу глави СБУ Василя Грицака, генпрокурора Віктора Шокіна і керівника спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.