У Росії звільнили директора Держархіву за викриття фальсифікації історії

Найгучнішим виступом директора Державного архіву Сергія Мироненка стало оприлюднення даних про те, як в СРСР створювали міф про "28 панфіловців"

Спочатку Мироненко заявляв про добровільне звільнення, та потім уточнив, що це рішення було "колективним", повідомляє "Радіо Свобода".

У 2015 році Мироненка розкритикували, зокрема, і міністр культури Росії Володимир Мединський, за виступи з розвінчування відомої радянської героїчної історії з часів Другої світової війни про так званих "28 панфіловців". 

"Думаю, що до епічних радянських героїв – і до молодогвардійців, і до панфіловців, і до Зої (Космодем’янської – ред.) – треба ставитися так, як у церкві ставляться до канонізованих святих. Цими копирсаннями навколо 28 панфіловців нас спокушають, намагаються спотворити святі для нас речі, хочуть, щоб ми зрадили пам’ять і справи наших предків", – сказав Мединський, зазначивши, що зрозуміє рішення Мироненка змінити професію. 

Спершу, в червні 2015-го, розповідь Сергія Мироненка, що "28 панфіловців" узагалі не існувало, викликала фурор – і несприйняття багатьох учасників – на Всесвітньому конгресі російської преси в Москві. Пізніше увагу привернуло інтерв’ю історика "Радіо Свобода", в якому він прямо заявив: "Це не міф, а фальсифікація, називаймо речі своїми іменами".

Власне кажучи, розвінчала вигадану радянськими пропагандистами історію Головна військова прокуратура СРСР іще 1948 року, але про це мало кому було відомо. Мироненко в кількох публічних виступах нагадав про той документ і оприлюднив його на сайті Держархіву.

Мироненко залишиться в Держархіві вже як його науковий керівник.

  • Доктор історичних наук, професор Сергій Мироненко очолював Державний архів Росії майже чвертьстоліття, від самого його створення 1992 року.
  • Відома в радянські часи легенда стверджувала: 28 бійців дивізії під командуванням генерала-майора Івана Панфілова під час оборони Москви восени 1941 року в бою під російською столицею зупинили наступ понад 50 танків німецьких нацистів, 18 із них знищили і всі при цьому героїчно загинули. Їх посмертно нагородили званнями Героїв Радянського Союзу. Але "загиблі", дізнавшись із преси про нагороду, почали звертатися по свої зірки. За з’ясування справи взялися правоохоронні органи, і врешті головний військовий прокурор СРСР склав звіт: уся історія про "28 панфіловців" вигадана, їхнього подвигу не було, і все це вигадка кореспондентів армійської газети.