Ісландці вигадали чим можна замінити пластикові пляшки

Ісландський дизайнер Арі Йонссон вирішив запропонувати своє рішення проблем екології, створивши біорозкладану пляшку для води з водоростей

Про це повідомляє Facepla.net.

"Я відчуваю, що є гостра необхідність знайти способи заміни деякої частини з цієї нереальної кількості пластику, який ми виробляємо, використовуємо і викидаємо кожен день. Чому ми використовуємо такі матеріали, на розкладання яких йде сотні років, щоб випити воду тільки один раз і просто викинути?", - вважає Йонссон.

Його інноваційним рішенням проблеми пластикового забруднення є агар – речовина з водоростей. Згадки про нього йдуть з 1650-х років, коли японський власник готелю викинув залишки супу і побачив, що за ніч він перетворився в гель. У мікробіологічну лабораторію матеріал потрапив в кінці 1800-х років і до цих пір використовується для розділення молекул.

Щоб створити пляшку з водоростей, Йонссон змішав порошкоподібний агар з водою. Отримана суміш має хитку, желеподібну консистенцію, яку він нагрівав перед заливанням її в холодну форму. Прес-форма оберталася всередині контейнера з крижаною водою доти, поки суміш агару не утворила форму пляшки. Ще кілька хвилин для охолодження, і пляшка була готова до використання.

Пляшка з водоростей зберігає свою унікальну форму, поки вона не порожня, а потім вона починає просто розвалюватися. Це все - природна альтернатива пластику, і Йонссон каже, що пляшку можна навіть потім з'їсти, якщо вам подобається цей смак.

Фото facepla.net

Агар часто використовують як вегетаріанський або веганський замінник желатину для десертів. Він є безпечним матеріалом для навколишнього середовища і людини.