"Опоблок" хоче створити на окупованих землях "Міжобласне територіальне об’єднання "Донбас"

Шість народних депутатів з "Опозиційного блоку" зареєстрували законопроект, який передбачає утворення на окупованих землях "Міжобласного територіального об’єднання "Донбас"

Законопроект №4297 "Про особливості управління окремими територіями Донецької та Луганської областей" зареєстрований на сайті парламенту.

"Законопроектом пропонується утворити на окремих територіях Донецької та Луганської областей, на яких тимчасово не здійснюються або здійснюються не в повному обсязі повноваження органів державної влади України, Міжобласне територіальне об’єднання Донбас (МТО Донбас)", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Передбачається, що МТО Донбас як "невід’ємна складова території України" матиме статус "міжобласного об’єднання з самостійною системою державного управління на принципах децентралізації та широких повноважень органів місцевого самоврядування".

За інформацією з законопроекту, МТО Донбас утворюється тимчасово та не є самостійним суб’єктом системи адміністративно-територіального устрою України.

Пропонується створення вищого представницького органу влади, так званого "представницького зібрання МТО Донбас", яке здійснюватиме "представницькі, нормотворчі, контрольні функції; визначення порядку його формування, компетенції та повноважень". Також нардепи від "Опоблоку" пропонують створення виконавчого органу влади – "виконавчого комітету МТО Донбас для здійснення виконавчих функцій; визначення порядку його формування, компетенції та повноважень". Не обійшлося і без "особливого порядку місцевого самоврядування на території МТО Донбас".

Крім того, передбачено призначення "виборів глави МТО Донбас, депутатів представницького зібрання МТО Донбас".