Пам'ятки архітектури - це найкращі дипломати України у світі, - Княжицький

Законопроект № 1553 "Про охорону культурної спадщини", який був прийнятий 29 березня у першому читанні, є надзвичайно важливим у питанні збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до переліку ЮНЕСКО

Про це на брифінгу у парламенті заявив один із співавторів законопроекту Микола Княжицький.

"Для нас дуже важливо, щоб наша історична спадщина всесвітнього значення не була знищена. Щоб сільські ради не приймали рішень про перебудову церков самочинно, щоб міські ради не будували в охоронних зонах розважальні центри, якщо ці заклади будуть заважати пам'яткам культури, щоб громадськість могла контролювати все, що відбувається з українськими пам'ятками всесвітнього значення. Адже наша історія і наші пам'ятки - це є найкращі представники і дипломати України не лише у Європі, а загалом у світі, особливо зараз", - вважає голова Комітету ВРУ з питань культури і духовності.

Княжицький подякував співавторам законопроекту, науковій і творчій спільноті з усієї країни і висловив сподівання, що законопроект № 1553 "Про охорону культурної спадщини" буде прийнятий у другому читанні.

"Не чиновник буде вирішувати, що робити з кам'яницею 16 сторіччя у Львові, а наглядова рада, яка буде сформована з числа фахівців і експертів. Цей законопроект є надзвичайно важливим у галузі архітектури. Він був розроблений фахівцями з тих міст, де є пам'ятки ЮНЕСКО. Я б сказав, що цей проект є революційним", - заявив співавтор законопроекту Ігор Васюник.