Гонтарева за один день заробляє понад 80 млн грн, - "Самопоміч"

За допомогою спекуляцій з облігаціями державної внутрішньої позики бізнес-партнери глави НБУ Валерії Гонтаревої за день заробляють понад 80 млн грн

Про це повідомив депутат фракції "Самопоміч" Павло Костенко, повідомляють "Экономические известия".

Парламентарій звернувся до керівництва Кабміну і НБУ з вимогою надати інформацію про угоди, які проводили в минулому році компанія "Інвестиційний капітал України" (ICU), яку Гонтарева очолювала до призначення в НБУ, а також банк "Авангард". За інформацією нардепа, є підстави підозрювати, що главою Нацбанку протягом 2014-2016 років завдяки махінаціям з перепродажами держпаперів із НБУ і державних банків "вимито" не один мільярд гривень.

"Найбільш поширені механізми виведення доходів з державних фінансових установ - Національного банку України та державних банків (АБ" Укргазбанк ", АТ" Ощадбанк ") - операції купівлі-продажу і зворотного викупу ОВДП в короткі терміни напередодні виплат купонного доходу і / або купівля / продаж з / на підконтрольні організації за договірною вартістю. НБУ викуповує ОВДП у учасників ринку за ціною значно вищою за ринкову, такі операції призводять або до недоотримання доходу НБУ, в зв'язку з вкладеннями в державні облігації під дуже низьку прибутковість, або ж у разі їх продажу вже за ринковими цінами з ринку до прямих збитків регулятора", - пояснює Костенко.

За його словами, найактивнішими посередниками на біржовому і позабіржовому ринках ОВДП є ICU, співвласником якої була Гонтарева, і ПАТ "Банк Авангард", який належить ICU через компанію Westal Holdings Ltd.

"Саме на компаніях-посередниках, наближених до Гонтаревої, як найактивніших учасників фондового ринку в 2013-2015 рр. формувалися надприбутки, які в подальшому безпосередньо або через інші підконтрольні компанії (зокрема нерезидентів) виводилися в готівку для "оплати корупційних послуг" як інших учасників ринку, так і державних службовців, задіяних в таких операціях", - говорить нардеп.

"Приклад отримання спекулятивного доходу протягом одного робочого дня. 16 липня 2015 року на фондовому ринку здійснювалися торги ОВДП (код ISIN-UA4000152441) в рамках ціни 29-30 тисяч грн / шт. І обсязі 970-1500 шт. Одночасно здійснюється операція купівлі продажу об'ємом 10 100 за ціною 21847,65 грн. Нескладно розрахувати і можливий спекулятивний дохід - 82,3 млн грн", - стверджує Костенко.

За словами депутата, в біржових зведеннях не вказується назви учасників угоди, можна простежити тільки суми. Тому для підтвердження корупційної змови між структурами глави НБУ і держбанками необхідно відкрити повну інформацію по здійснення біржових торгів.

Нардеп вимагає надати реєстр договорів та копії договорів купівлі-продажу ОВДП, укладені в 2015 році, покупцем або продавцем в яких виступають Національний банк України, ТОВ "Інвестиційний Капітал Україна", АБ "Укргазбанк", АТ "Ощадбанк" і ПАТ "Банк Авангард" .

Нагадаємо, Валерія Гонтарєва заявила, що її щомісячний "прожитковий мінімум" становить 100 тис. грн.