Загадкову планету звинуватили в масових вимираннях на Землі

Астрофізики Даніель Вітмайер і Джон Матс з США звинуватили Планету Х в масових вимираннях на Землі, які можуть відбуватися приблизно кожні 27 мільйонів років

Дослідження авторів опубліковано в Monthly Notices Королівського астрономічного товариства, коротко про нього повідомляється на сайті Арканзаського університету.

Теорія вчених заснована на тому, що орбіта обертання Планети Х навколо Сонця повільно нахиляється і кожні 27 мільйонів років перетинає пояс Койпера (розташований на відстані від 30 до 55 астрономічних одиниць від сонця). 

Це призводить до гравітаційних збурень, через які Планета Х виштовхує комети з пояса Койпера вглиб Сонячної системи. Комети бомбардують планети системи (в тому числі і Землю). У міру наближення до Сонця вони розпадаються на фрагменти, які ускладнюють доступ сонячного світла до небесних тіл (включаючи Землю).

На думку вчених, пропонований ними сценарій є найбільш прийнятним для космічного пояснення масових вимирань тварин.

Два інших: наявність другої зірки поруч із Сонцем і вертикальні коливання світила при його обертанні навколо центру Галактики. Ці два сценарії, як відзначають автори, в даний час не отримують палеонтологічного підтвердження.