Вчені із США заявляють, що створили мову програмування живих клітин

Фахівці з біоінженерії з Массачусетського технологічного інституту в США оголосили про створення "мови програмування" для живих клітин

Про це повідомляє ТАСС, з посиланням на прес-реліз інституту.

Згідно з повідомленням, технологія дозволяє "швидко створювати комплексні, написані в коді ДНК ланцюги, що додають нові функції живих клітин".

"За допомогою цієї мови будь-хто може написати програму для бажаного ефекту - наприклад, для виявлення певних екологічних умов і реагування на них, - йдеться в повідомленні. - Потім можна отримати послідовність ДНК, яка це забезпечить".

"Це в буквальному сенсі слова мова програмування для бактерій, - сказав один зі співавторів роботи, професор MIT Крістофер Войт. - Береш мову на базі тексту, як при програмуванні комп'ютера. Потім береш цей текст, компілюєш його і він перетворюється в послідовність ДНК. Поміщаєш її в клітину, і ланцюг працює всередині клітини".

Відповідно до прес-релізу, одне з можливих практичних застосувань новинки може полягати в створенні бактерій, здатних при зіткненні з раковими пухлинами продукувати кошти для їх придушення. Ще один наведений приклад - клітини дріжджів, здатні зупиняти процес бродіння при скупченні занадто великої кількості токсичних побічних продуктів.