Червоний Хрест готовий бути посередником між Вірменією та Азербайджаном

Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) стурбований гуманітарними наслідками бойових дій в Нагірному Карабаху

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Ми готові надати допомогу і підтримку всім тим, хто постраждав під час недавньої ескалації бойових дій, а також готові виступити як нейтральний посередник між сторонами конфлікту", – сказав регіональний представник МКЧХ Патрік Віаль. 

Він додав, що сторони конфлікту повинні забезпечити захист мирного населення і цивільних інфраструктур.

МКЧХ працює в регіоні у зв’язку з нагірно-карабахським конфліктом з 1992 року. За допомогою делегацій в Баку і в Єревані, а також місії в Нагірному Карабаху МКЧХ надає допомогу населенню, яке проживає уздовж лінії зіткнення і по обидві сторони лінії зіткнення.

Ситуація у Нагірному Карабаху різко загострилася у ніч на суботу, 2 квітня. І вірменська, і азербайджанська сторона звинуватили одна одну у наступі із застосуванням важкого озброєння.

Президент Вірменії Серж Сарґсян повідомив про загибель 18 етнічних вірменських солдатів під час обстрілів. Влада Азербайджану заявила про 12 загиблих солдатів і одного цивільного. В самому Нагірному Карабаху, сепаратистському регіоні Азербайджану, повідомили про загибель двох цивільних, серед яких і 12-річний хлопчик.

3 квітня Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Баку припиняє в односторонньому порядку військові дії в зоні карабаського конфлікту.

Нагірний Карабах, населений переважно вірменами, оголосив про вихід зі складу Азербайджану у 1991 році. Це призвело до збройного конфлікту, під час якого Азербайджан втратив контроль над територією, загинуло близько 30 тисяч людей.