У Швейцарії учні-мусульмани відмовились тиснути руку вчителю

Уряд Швейцарії розкритикував рішення однієї зі шкіл у Базелі ввести виняток із загальних правил для двох учнів-мусульман

Про це повідомляє російська служба BBC.

Двоє учнів школи у Базелі, хлопці 14 і 15 років, заявили, що звичай потискання рук суперечить їхнім релігійним переконанням. На думку підлітків, іслам забороняє фізичні контакти з людьми протилежної статі.

Повідомляється, що учні просили зробити для них виняток. Адміністрація школи вирішила дозволити хлопчикам не тиснути руки своїм вчителькам. Щоб уникнути дискримінації за статевою ознакою, хлопчикам дозволили не тиснути руку і вчителям.

Рада муніципалітету Тервіль не схвалила рішення, але заявила, що прерогатива встановлювати шкільні правила належить працівникам школи. Однак рішення викликало критику багатьох політиків.

Мініст юстиції Сімонетта Соммаруга заявила, що звичай тиснути руку вчителям є невід'ємною частиною швейцарської культури. Член федеральних зборів міністрів освіти кантонів Крістоф Ейманн заявив, що рішення все-таки є дискримінаційним по відношенню до жінок, які працюють в громадській сфері.

В ісламській общині Швейцарії запекла полеміка навколо питання про привітання вчителів викликала подив.

"Можна подумати, що на кону саме існування ключових цінностей Швейцарії, в той час як мова йде про двох школярів, які захотіли вітати своїх вчительок не рукостисканням, а якось інакше", - йдеться в заяві, випущеній Центральною радою мусульман Швейцарії.

Разом з тим, у Федерації ісламських організацій Швейцарії помітили, що рукостискання між чоловіками і жінками, які не перебувають у родинних стосунках, допустимі, а в окремих ісламських країнах загальноприйняті.