Нобелівська лауреатка Алексієвич підтримала декомунізацію

Непроведення декомунізації і люстрації у Білорусі і Росії призвело до того, що місцева інтелігенція живе з почуттям поразки

Про це під час виступу у НаУКМА заявила лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич

"Коли у 90-х роках ми були романтиками, у нас почалася державність, ще не було ніякої війни, нам здавалося, що комунізм помер, і коли я чула серед своїх друзів-інтелектуалів скептицизм, мені здавалося, що це незворотньо і неможливо. Хоча перші дзвіночки вже були: не була люстрація проведена, не була декомунізація проведена. Чому я думаю, що ви останні роки після Революції дуже правильно вчиняєте, що проводите цю декомунізацію. Її потрібно проводити стрімко, її потрібно проводити всенародно, її потрібно пояснювати людям", - вважає білоруська письменниця.

Вона заявила, що це позитивний крок, тому що в Білорусі і Росії через непроведену декомунізацію вона і її однодумці живуть з почуттям поразки.

"Те, на що ми сподівалося, не сталося. Свободи ми не змогли здобути. Ми бігали по площам, сиділи на кухнях. Таке вічне інтелігентне місце. І постійно говорили про свободу... ", - сказала Алексієвич.